
Blog: Medewerkers moeten plezier hebben in hun werk
Blog: Medewerkers moeten plezier hebben in hun werk
“Er is doorgaans bij organisaties veel aandacht voor het aantrekken van nieuw talent. Het werven van nieuwe collega’s is in de huidige markt op veel HR-afdelingen dan ook een speerpunt. Maar je mag daarbij niet voorbijgaan aan het belang van behóuden van medewerkers. Dat laatste is minstens zo belangrijk!” Mascha Delaey is HR directeur bij Nummereen Kinderopvang. Daarmee is zij verantwoordelijk voor personeelsbeleid. En dus ook voor de werving van nieuwe collega’s en het behoud van medewerkers. Met het tekort aan pedagogisch professionals, waar de kinderopvangbranche mee te maken heeft, is de noodzaak hiervan vandaag de dag extra groot. Ze vertelt hoe ze hier tegenaan kijkt.
Leggen van verbindingen
Wat is binnen jouw functie cruciaal? “Verbindingen maken. Ik ben altijd bezig om te horen of het wel goed gaat met iedereen en of de werksfeer goed is. Ik ga steeds na wat ik in mijn rol als HR-directeur kan doen om ervoor te zorgen dat medewerkers beter kunnen functioneren. Duurzame inzetbaarheid staat bij Nummereen voorop en ik ben dan ook van mening dat je het als organisatie mogelijk moet maken om medewerkers te laten groeien. Het is belangrijk om naar de wensen en verwachtingen van medewerkers te luisteren. Gewoon het gesprek aangaan over in hoeverre we daaraan kunnen voldoen of niet. Ik vind dat je daar een duidelijk antwoord over moeten kunnen geven.”
Hoe gaat dat dan? “Als een medewerker een bepaalde ambitie heeft gaan we hierover in gesprek. Dat geldt ook voor knelpunten. Als we als organisatie signaleren dat iets niet goed gaat denken we mee voor een oplossing. Kunnen we geen oplossing bieden dan spreek ik dat openlijk uit. Zo ontstaat er een constructief gesprek. Als je een goed evenwicht bereikt in het belang van de medewerker en het belang van de organisatie, ontstaat er een win-winsituatie met een gelijkwaardige opbrengst voor beide partijen. Voor mij is dat ook het streven. Als de medewerker in zijn kracht zit is hij voor de organisatie ook het meest waardevol. En de medewerker houdt op die manier plezier in zijn werk.”
Samen de mogelijkheden verkennen
Lukt het altijd om zo’n win-winsituatie te creëren? “Nee, helaas niet. Soms heeft een medewerker andere verwachtingen of een andere zienswijze dan de organisatie. Dan zijn er bijvoorbeeld eisen ten aanzien van het werk die ik niet kan waarmaken voor het collectief. Dat is dan misschien vervelend maar ik kan het wel uitleggen. Dat laatste vind ik erg belangrijk.
Laatst heb ik een traject doorlopen met iemand die al lang bij ons werkte maar niet meer blij was in haar functie. Zij sprak dat gelukkig uit. Samen zijn we gaan verkennen of er andere mogelijkheden waren bij Nummereen. Mogelijkheden die zouden voldoen aan haar wensen, zodat ze weer werkplezier zou hebben. Maar ik moet natuurlijk ook kijken naar wat de organisatie nodig heeft. In dit geval was de conclusie dat we helaas niet konden bieden waar deze collega naar op zoek was. Dan is het mijn missie om zo’n gewaardeerde medewerker te ondersteunen om een mooie volgende stap te zetten. Je kan niet iedereen behouden, dat is een utopie. Je kunt in zo’n geval wel proberen te bereiken dat mensen goed terugkijken op hun tijd bij Nummereen.”
Plezier is de sleutel
Je hebt het veel over werkplezier. Is dat voor jou zo belangrijk in je vak? “Ja. Door aandacht te hebben voor de ontwikkeling en vitaliteit van medewerkers verhoog je de kans dat ze plezier in hun werk blijven houden. En dat is een cruciale factor als het gaat om duurzame inzetbaarheid. Collega’s die blij zijn met hun werk blijven graag bij ons werken!”