skip to Main Content

Blog: Werken & leren tijdens het BBL-traject

Verhalen

Blog: Werken & leren tijdens het BBL-traject

Saskia van Gerwen (51 jaar) is getrouwd met Willem en heeft twee kinderen. Op 1 oktober startte ze met een BBL- traject (beroepsbegeleidende leerweg) bij Nummereen Kinderopvang. Dat is een opleidingstraject waarbij leren en werken worden gecombineerd. Saskia gaat één dag in de week naar school om zo het diploma pedagogisch medewerker kinderopvang te halen, daarnaast loopt ze als ‘extra’ medewerker stage op de groep. Zo kan ze het geleerde direct in de praktijk brengen. Vroeger was ze al dol op kinderen; ze werkte als gastouder en kraamverzorgster. Na een onderbreking begon het weer te kriebelen en wilde ze niets liever dan de overstap maken naar de kinderopvang. In juli 2021 hoopt ze haar diploma in ontvangst te nemen.

Wat is er zo leuk aan het vak? “Ik werk ontzettend graag met kinderen; het verzorgen van de allerkleinsten vind ik het leukste. Toch geniet ik ook heel erg van de interactie die je met de oudere kinderen hebt. Het is mooi om te zien dat tegenwoordig de ontwikkeling van kinderen zo centraal staat en zichtbaar is. Je bent als pedagogisch medewerker écht met de kinderen bezig; zoals met de peuters die kleuren leren en tellen. Kinderen krijgen tegenwoordig echt een goede voorbereiding op de basisschool. Ze leren op een leuke manier. Dat is wel veranderd ten opzichte van vroeger.”

Werken + leren = ideaal
Waarom heb je juist voor een BBL-traject gekozen? “Ik wilde heel erg graag weer werken met kinderen en het liefste in de kinderopvang. Omdat ik geen officieel diploma voor pedagogisch medewerker heb, was solliciteren lastig. Het volgen van een reguliere opleiding was voor mij geen optie. Ik kon niet zomaar mijn baan opzeggen om naar school te gaan met de onzekerheid of ik uiteindelijk wel een nieuwe baan kon vinden. Met het BBL-traject dat ik nu volg, heb ik een contract voor zestien uur per week en haal ik tegelijkertijd mijn diploma. Het geeft me zekerheid en dat vind ik prettig. Voor mij is dit ideaal. ”

Waarom Nummereen? “Toen ik eenmaal had besloten om als pedagogisch professional te gaan werken, ben ik mezelf gaan oriënteren. Op de website van Nummereen las ik over het BBL-traject dat zij in-company gingen aanbieden. Ik was enthousiast en heb ik direct gesolliciteerd. Tijdens het traject werk je én volg je tegelijkertijd een opleiding. Tijdens je werkstage maak je kennis met alle vormen van kinderopvang; ik sta twee middagen per week op de buitenschoolse opvang in Vessem en daarnaast een hele dag op de dagopvang. Je bent op zo’n moment extra (boventallig) op de groep, waardoor er genoeg tijd is om te leren hoe alles in zijn werk gaat.

Een keer per week is er een opleidingsdag in de opleidingsruimte op het hoofdkantoor van Nummereen in Eersel. Een docent van het Summa college verzorgt dan verschillende vakken; zoals pedagogiek en ontwikkelingspsychologie. Na afloop van de dag heb ik vaak huiswerk of stof die ik moet leren. Daar besteed ik zo’n acht uur per week aan.”

Voelt vertrouwd
Hoe bevalt het je tot nu toe? Het bevalt me écht hartstikke goed! De inhoud van de opleiding is soms wel wat veel. Je krijgt veel (nieuwe) informatie. Dat het even lastig zou worden, had ik ook wel verwacht hoor. Vooral het leren van de lesstof is soms wat lastig, je bent toch iets ouder dan de rest. Tijdens het maken van sommige opdrachten krijg ik hulp van mijn medestudenten. Ik heb niet zoveel ervaring met computerwerk en zij helpen me dan op weg. Iedereen is hartstikke behulpzaam! Tijdens mijn werkstage merk ik wel dat mijn levenservaring juist een voordeel is. Het voelt vertrouwd om met de kinderen bezig te zijn. Ik vind het ook heel prettig dat ik het geleerde meteen in de praktijk kan brengen.”

Back To Top
Zoeken